Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Το Πολυτεχνείο, η χούντα και ο Κίσσινγκερ

«Το Βήμα» έλαβε και ευχαρίστως δημοσιεύει επιστολή του πρέσβεως επί τιμή κ. Αντωνίου Ι.Κοραντή, που αποκαλύπτει άγνωστα πολιτικοδιπλωματικά παρασκήνια. Επιβεβαιώνει ιδιαιτέρως την ανάμειξη της αμερικανικής ηγεσίας στα ελληνικά πράγματα, με εργαλείο την απριλιανή Χούντα που την πέταξε (ο Κίσινγκερ τον Γ.Παπαδόπουλο ) σαν στυμμένο λεμόνι όταν επέστη ο χρόνος...



Προ της αναγνώσεως της επιστολής Κοραντή ο αναγνώστης πρέπει να έχει υπ΄ όψιν του τα εξής για τον πρέσβη ε.τ., ο οποίος απεφάσισε τελικά να μιλήσει δημοσίως για όσα έπραξε και έζησε κυρίως κατά την περίοδο της Δικτατορίας. Ο κ. Αντ. Κοραντής υπηρέτησε σε κρίσιμες θέσεις και εξαιτίας προφανώς των ακραίων δεξιών πεποιθήσεών του κατέστη ταχέως μετά την 21η Απριλίου 1967 στενός συνεργάτης του καθεστώτος. Μετά τη Δικτατορία υπέστη κυρώσεις για την επεισοδιακή θητεία του ως γενικού προξένου της Ελλάδας σε μεγαλούπολη της τότε Δυτικής Γερμανίας, όπου αφαιρούσε σωρηδόν διαβατήρια από έλληνες πολίτες που δεν συμπαθούσαν τη Δικτατορία. Αφού υπηρέτησε το καθεστώς εις την αλλοδαπήν, επέστρεψε στην Αθήνα και επί ένα χρονικό διάστημα έγινε διευθυντής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τους παραλογισμούς της Χούντας, όταν λ.χ. ο απόστρατος στρατηγός τον οποίο η Χούντα είχε τοποθετήσει ως γενικό γραμματέα στο υπουργείο Εξωτερικών τού απαγόρευσε να προσέρχεται στο γραφείο με κόκκινη γραβάτα!

Η μόδα του πολυτονικού: ύφος και όχι γλώσσα

Συγγραφείς, εκδότες, γλωσσολόγοι και φιλόλογοι μιλούν για την προτίμηση στο πολυτονικό, την γλωσσολογική του σημασία στην εποχή μας και την αισθητική του αξία.



Παρά τις απόψεις περί του αντιθέτου, η νέα γενιά διαβάζει κείμενα σε πολυτονικό, χωρίς όμως να δίνει σημασία στην ποικιλία των τόνων. Είναι η μορφολογία των λέξεων της καθαρεύουσας και το λεξιλόγιο της αρχαίας που την δυσκολεύουν στην ανάγνωση.