Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Τι σημαίνει «Πιστωτικό Γεγονός».


Γράφει ο Γεώργιος Καισάριος
Ανεξάρτητος Οικονομικός Αναλυτής
και Αρθρογράφος

Για το βιογραφικό του Γεωργίου Καισαρίου δείτε εδώ.


Θα ασχοληθώ με τα τελευταία γεγονότα και το λεγόμενο δημοψήφισμα στο επόμενο άρθρο. Σε αυτό το άρθρο θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τι σημαίνει πτώχευση και γιατί στην περίπτωση της Ελλάδος, δεν έχει σημασία αν έχουμε πτωχεύσει επίσημα η όχι. Υπάρχει πολύ σύγχυση τον τελευταίο καιρό σχετικά με το αν η η Ελλάδα δεν πληρώσει κάποια δόση του ΔΝΤ η άλλου πιστωτή, τι θα γίνει και αν μια τέτοια ενέργεια σηματοδοτήσει ένα πιστωτικό γεγονός.

Καταρχάς να διευκρινίσουμε τι σημαίνει πιστωτικό γεγονός. Πιστωτικό γεγονός είναι η αλλαγή στην πιστοληπτική ικανότητα ενός δανειστή, τέτοια που να φέρει σε αμφισβήτηση την ικανότητα αυτού να μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Ένα πιστωτικό γεγονός ενεργοποιεί την πληρωμή ενός παράγωγου προϊόν η ένας Credit Default Swap (CDS), οπού ο αγοραστής του εν λόγου παράγωγου προϊόντος πρέπει να πληρώσει τον πωλητή ένα ποσό για να αναπληρώσει τη ζημιά.

Με λίγα λόγια, πιστωτικό γεγονός είναι μια υπόθεση ανάμεσα σε δυο εμπλεκόμενους στην αγορά CDS, όπου ο ένας είναι υποχρεωμένος να ικανοποιήσει την ζημιά του άλλου σαν αποτέλεσμα μη πληρωμής κάποιου ομολόγου η δανείου. Για αυτό άλλωστε αυτές τις μέρες ακούμε ότι η μη πληρωμή του ΔΝΤ δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός. Διότι ένα πιστωτικό γεγονός είναι υπόθεση του ιδιωτικού τομέα και όχι υπόθεση του επίσημου τομέα. Και τούτο διότι στα δάνεια του επίσημου τομέα δεν υπάρχον CDS. Το ερώτημα όμως είναι το έξης: έχει σημασία αν πυροδοτηθεί η όχι ένα πιστωτικό γεγονός όταν, έτσι και αλλιώς δεν μπορείς να αποπληρώσεις ένα δάνειο; Η απάντηση είναι όχι.

Στα ματιά της αγοράς, πρακτικά και ουσιαστικά, το αν πυροδοτηθεί ένα πιστωτικό γεγονός δεν έχει καμιά σημασία. Τούτο διότι η Ελλάδα για παράδειγμα, είναι ήδη έξω από τις αγορές και ήδη δεν την δανείζει κανείς έτσι και αλλιώς. Δεν είναι ανάγκη να πυροδοτηθεί ένα πιστωτικό γεγονός για να επισημοποιηθεί η πτώχευση της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει πτωχεύσει εδώ και πολλά χρόνια επίσημα στα μάτια της αγοράς. Το γεγονός ότι κανένας δεν μας δανείζει είναι η απόδειξη αυτού.

Έχει λίγη η καθόλου σημασία το τυπικό μιας πτώχευσης στα μάτια της αγοράς. Η αγορά δεν περιμένει ένα πιστωτικό για να μηδενίσει ένα ομόλογο στο ταμπλό, ούτε κανέναν τρίτο να της πει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει. Η αγορά, σε αντίθεση με το Ελληνικό δημόσιο, δεν βασίζεται και δεν ενεργεί με βάση στο τυπικό, αλλά το ουσιαστικό. Και το ουσιαστικό είναι ότι η Ελλάδα είναι πτωχευμένη τώρα και πολλά χρόνια (ουσιαστικά από το 2009), άσχετα αν νομίζουμε ότι επίσημα δεν είναι.

Ο μοναδικός που μας δανείζει τώρα και πολύ καιρό είναι η ΕΚΤ και μάλιστα με όρους πολύ ευνοϊκούς. Οι οροί αυτοί όχι μονό είναι ευνοϊκοί, άλλα δεν θα μπορούσαμε να δανειστούμε με τέτοιους όρους ακόμα και αν δεν είμαστε στην άθλια οικονομική κατάσταση που είμαστε. Αλλά ας μην μπερδεύουμε το ότι μας δανείζει η ΕΚΤ με το αν είμαστε η δεν είμαστε πτωχευμένοι. Ουσιαστικά είμαστε. Άλλωστε, η ΕΚΤ σαν κεντρική τράπεζα είναι ο δανειστής τελευταίας ευκαιρίας. Πιο κάτω από εκεί δεν υπάρχει. Επίσης, είναι η δουλειά της κεντρικής τράπεζας να δανείζει σε περιόδους  κρίσης. Για αυτό άλλωστε έχουν επινοηθεί οι κεντρικές τράπεζες πριν πολλά χρόνια.

Η κατάληξη είναι ότι είτε πυροδοτηθεί πιστωτικό γεγονός είτε όχι, είτε πληρώσουμε το ΔΝΤ είτε όχι, δεν έχει καμιά σημασία. Στα ματιά της αγοράς το ουσιαστικό έχει σημασία και όχι το τυπικό. Και το ουσιαστικό είναι ότι η Ελλάδα έχει πτωχεύσει τώρα και πολλά χρόνια. Τα δάνεια της Ελλάδος είναι στα χέρια του επίσημου τομέα και όχι του ιδιωτικού τομέα. Και πτώχευση, υπό την έννοια της πληρωμής CDS δεν υφίσταται σε δάνεια του επίσημου τομέα. Και μια πτώχευση με αυτή την έννοια, είναι καθαρά θέμα της αγοράς  (του ιδιωτικού τομέα) και όχι του επίσημου τομέα.

Πρακτικά όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει πτωχεύσει. Έχει πτωχεύσει στα ματιά της αγοράς άσχετα αν δεν υπάρχουν CDS να πληρωθούν από κάποιον. Και σημασία έχει αν έχουμε πτωχεύσει στα μάτι της αγοράς, ουσιαστικά, και όχι στα ματιά του επίσημου τομέα τυπικά.

Πηγή: Investorblog.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείσθε να μην γράφετε υβριστικά σχόλια, διότι θα διαγράφονται.