Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Βιογραφικό Νίκου Πουλιανού


 

Νίκος Α. Πουλιανός γεννήθηκε στην Τασκένδη (Ουζμπεκιστάν), 15 Ιουλίου 1956. Η (βασική) του εκπαίδευση έλαβε χώρα στη Ρωσία, Νέα Υόρκη, Ελλάδα και Ιταλία. Πήρε πτυχίο στη Βιολογία από στο Πανεπιστήμιο «Sapienza» της Ρώμης το 1984 και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές διδακτορικές σπουδές στο Ανθρωπολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Φλωρεντίας, για τον Άνθρωπο των Πετραλώνων το 1989 (με υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης). Τα έτη 1985-1986, ο Δρ Πουλιανός ήταν υπότροφος του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας για ένα χρόνο στο Γεωλογικό Ινστιτούτο της Ακαδημίας Επιστημών της Πράγας, όπου ακολούθησε περαιτέρω σπουδές και έρευνες, που σαν αποτέλεσμα είχε ένα δεύτερο διδακτορικό στην Παλαιοντολογία των σπονδυλωτών του σπηλαίου Πετραλώνων το 1998.  

Από το 1986 ο Δρ Πουλιανός προσλήφθηκε από  το Υπουργείο Πολιτισμού στην Εφορεία (Υπηρεσία) Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, εργαζόμενος σε διάφορες ελληνικές περιοχές όπως (Κάσος - Δωδεκάνησα, Κιλκίς, Κυκλάδες, Λέσβο, Β. Σποράδες, Μάνη, Πτολεμαΐδα, Χαλκιδική κ.α.).

Έγινε ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ανθρωπολογικής Ένωσης το 1977 και τα έτη 1990-1992 εκλέχτηκε ταμίας για την Ελλάδα. Εξάλλου είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ανθρωπολογικών και Εθνολογικών Επιστημών (1980), της Αμερικανικής Ένωσης Φυσικών Ανθρωπολόγων (1990) και της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης (1991). Το 1996 εξελέγη Πρόεδρος της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος, όπου υπηρέτησε έως το 2009.

Το 1990 η βιογραφία του συμπεριλήφθηκε στην έκδοση “Who’s Who in the World” και από το 2000 στο International Biographic Center του Cambridge. Από το 2002 έως το 2006 δίδαξε σε φοιτητές αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών της Ρόδου. Τα έτη 2006-2008 εξελέγη μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ανθρωπολογικής Ένωσης, της οποίας διατελεί Ταμίας από το 2010.
 
Οι ανασκαφές στην προϊστορική θέση του σπηλαίου Πετραλώνων έχουν καταλάβει το πρωταρχικό του επιστημονικό ενδιαφέρον, όπου αρχικά εξειδίκευση και στη συνέχεια επιστημονική συνεισφορά η οποία λαμβάνει συνεχώς χώρα από το 1974, με την συμμετοχή του σε όλες τις φάσεις των ανασκαφών, των μελετών και της παρουσίασης των ευρημάτων από το παρακείμενο Ανθρωπολογικό Μουσείο. Ο Δρ Πουλιανός έχει πάνω από 100 δημοσιεύσεις σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια στην Αγγλική, Ιταλική και Ελληνικά, οι περισσότερες από τις οποίες είναι σχετικές με τον Άνθρωπο των Πετραλώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείσθε να μην γράφετε υβριστικά σχόλια, διότι θα διαγράφονται.