Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία δρα ανθελληνικά διαπομπεύοντας την χώρα μας στα μάτια των Ελλήνων και Ξένων τουριστών;


Δεν είναι η πρώτη φορά, σε αυτήν την χώρα που το Δημόσιο μας απογοητεύει. Τούτη την φορά; Η Αρχαιολογική Υπηρεσία, υπεύθυνη για τμήμα του ιστοτόπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγκεκριμένα, στον κόμβο «Οδυσσέας», στην υποσελίδα των μνημείων της χώρας, ειδικά στην Αγγλική εκδοχή της, υπάρχει μια... ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ περιγραφών των μνημείων ή γενικώς των αξιοθεάτων που παρατίθενται εκεί.

Ο λόγος που κάνουμε παράπονα; Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι υπεύθυνο για την επίσημη πληροφόρηση των Τουριστών – Γηγενών και Αλλοδαπών. Δηλαδή ο Τουρισμός, ή όπως συνηθίζουν κάποιοι να λένε, «η Βαριά Βιομηχανία της χώρας» μας, είναι αθεμελίωτη με αυτά όλα. Σκεφθείτε, κάποιος να επιζητά να δει ορισμένα πράγματα, για να κάνει σχέδιο επισκέψεών του στην χώρα μας, και να αναζητά ΕΠΙΣΗΜΕΣ πληροφορίες, πού θα πάει; Μα, φυσικά, στο Υπουργείο που είναι υπεύθυνο για τα αξιοθέατα!!! Έτσι, λοιπόν, εάν ΔΕΝ βρίσκει τις απαραίτητες πληροφορίες, στον Δημόσιο αυτόν φορέα, τί σκέψεις θα κάνει; Τι εικόνα θα έχουμε, ως Ελλάδα, στα μάτια του;

Συνεχίζοντας, πάραυτα, την καταγραφή του γεγονότος, καταθέτουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως μπορεί να δει κάποιος που θα επισκεφθεί τον κόμβο, μας πληροφορεί ότι χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012.

Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν, μπορούν να κλικάρουν στο «Πολιτιστικός Χάρτης της Ελλάδας», «Μνημεία», «Αλφαβητικός Κατάλογος» και να το διαπιστώσουν. Έως την στιγμή που γράφτηκε το παρόν άρθρο, υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης για πολλές από αυτές τις τοποθεσίες, στην Ελληνική εκδοχή της ιστοσελίδος, αλλά, ταυτοχρόνως, παντελής απώλεια περιγραφής στην Αγγλική.

Για παράδειγμα, το Α’ Δημοτικό Σχολείο στο Αμύνταιο Φλωρίνης (δείτε Eικόνα 1). Τι γράφει; Αναφέρει,«Α’ Δημοτικό Σχολείο στο Αμύνταιο Φλώρινας. Κτίστηκε το 1928 με κρατική δαπάνη και με εισφορές κατοίκων. Παλαιότερα στέγαζε το εξατάξιο Γυμνάσιο.». Πω, πωωωω!!! Ξεχειλίζει από ιστορικές πληροφορίες!

Εικόνα 1


Στην Αγγλική, δε, εκδοχή (δείτε Εικόνα 2); “The description is not available”. Άφωνος!

Εικόνα 2


Άλλο παράδειγμα; Το εκκλησάκι του Αγίου Προδρόμου στο Στεφάνι Κορινθίας (δείτε Εικόνα 3), όπου στην Ελληνική Περιγραφή, οι ιθύνοντες «τα σπάνε» από «χείμαρρο» πληροφόρησης, με μία απλή φράση «Σταυρεπίστεγος ναός», ενώ στην Αγγλική της εκδοχή (Εικόνα 4), συναντούμε το κλασσικό “The description is not available”. Ω, μα πόσο μεγάλη «προσφορά» στον πολιτισμό ο συγκεκριμένος κόμβος!

Εικόνα 3


Εικόνα 4


Αναρωτάται κανείς, τα κονδύλια που λαμβάνουν, διατίθενται ΟΝΤΩΣ για τον εμπλουτισμό πληροφοριών της σελίδος; Εάν ναι, ΓΙΑΤΙ δεν συνεχίζεται; Γιατί, σε μία χρονική περίοδο, όπως αυτή που βιώνουμε, που προσπαθούμε να εισάγουμε χρήμα στην χώρα, διαπιστώνουμε τέτοια ανικανότητα; Γιατί για μία ακόμη φορά, το Δημόσιο σε αυτήν την χώρα, αποτελεί τροχοπέδη της ανάπτυξης; Άραγε κανένας φορέας δεν πρόσεξε αυτήν την ανθελληνική και ντροπιαστική εικόνα που περνά προς τα έξω; Πού είναι αυτοί οι αδέκαστοι δημοσιογράφοι; Πού είναι οι υπεύθυνοι δημόσιοι υπάλληλοι; Πού είναι οι υπεύθυνοι επιστήμονες; Πού είναι οι Εφορίες Αρχαιοτήτων, τα Πανεπιστήμια, η Εκκλησία, οι Δήμοι; Τι κάνουν οι ξένες αρχαιολογικές σχολές που δρουν στην Ελλάδα; Τι κάνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων; Πού είναι οι διάφοροι πολιτιστικοί φορείς τοπικής εμβελείας;

Τι κάνουν τα υπόλοιπα Υπουργεία, και ειδικά τα συναρμόδια, Οικονομικών Τουρισμού, Δικαιοσύνης – Οικονομικού Εγκλήματος; Δεν το οσμίστηκαν τα διάφορα ΜΜΕ – ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί δίαυλοι – μαζί με τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο; Επίσης, τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. που χρηματοδοτούν το έργο, δεν έκαναν τον ανάλογο έλεγχο; Μνημόνια υπογράφονται, και έλεγχοι γίνονται ΜΟΝΟ για δανεικά; Οι γκαουλάιτερ των Υπουργείων, δεν ενδιαφέρονται για το πού ξοδεύονται τα χρήματα της Ε.Ε.;

Μήπως, τελικά, συμβαίνει κάτι πολύ πιο ύποπτο, που ξεφεύγει από την φαντασία, ακόμη και εμάς των «λαϊκών»;

Ελπίζουμε να απαντηθούν κάποτε (αν ποτέ) τα ερωτήματά μας...

Παναγιώτης Κουϊμτζίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείσθε να μην γράφετε υβριστικά σχόλια, διότι θα διαγράφονται.